Úzkost je přirozenou reakcí na stres nebo nejistotu, která se občas vyskytuje u každého z nás. Je to emoční stav, který může být způsoben různými faktory, jako jsou pracovní tlaky, mezilidské vztahy, finanční starosti nebo osobní změny. Úzkostný pocit může být mírný a dočasný, ale také se může stát chronickým a ovlivňovat kvalitu našeho života.

„Úzkost je závratí svobody“.

Søren Kierkegaard

Jak se s úzkostí vypořádat a zlepšit si své duševní zdraví

Zaměřte se na přítomný okamžik a praktikujte vědomou přítomnost (mindfulness). To znamená, že se soustředíte na své pocity, myšlenky a emoce, aniž byste je hodnotili nebo odsuzovali. To pomůže uklidnit mysl a snížit úzkostné myšlenky. Naučte se a trénujte relaxační techniky jako je hluboké dýchání, autogenní trénink, jóga a meditace.

Tyto techniky mohou snížit fyzické příznaky úzkosti, jako je rychlý tep, napětí nebo pocení. Také pravidelná fyzická aktivita je účinným způsobem, jak snižovat úzkost a zlepšovat náladu. Běh, chůze, jízda na kole nebo cvičení ve fitcentru mohou uvolnit endorfiny, které působí jako přirozený antidepresivum.

Nebuďte na úzkost sami a naučte se jak zacházet se stresem

Naučte se zvládat stresové situace pomocí plánování, organizace a prioritizace úkolů. Pamatujte si, že nemůžete ovlivnit všechno, a učte se dát si pauzu, když to potřebujete. Velké doporučení je také vyhledat odborníka v oblasti duševního zdraví, který vám může pomoci definovat a pojmenovat spouštěče, které nejčastěji k úzkostnému stavu vedou. Identifikujte negativní myšlenky, které vás trápí, a zkuste je nahradit pozitivnějšími.

Pracujte na uznání svých úspěchů a překonávání perfekcionismu. Úzkost totiž často pramení z našich obav z toho, že my nebo to, co děláme nebude dokonalé. Očekávání a tlak, který na sebe leckdy klademe může být příliš enormní a náš mozek to vyhodnotí jako nebezpečnou situaci, kterou doprovází fyzické projevy zvýšená srdeční frekvence a zrychlený tep, zvýšené pocení, změny v dýchání, trávicí problémy, třes atd.

Na emoční úrovni se projevuje úzkost v podobě pocitu neklidu a nervozity, strachu a úzkostných myšlenek, pocitu nejistoty a bezmocnosti, paniky a podrážděnosti. Na úrovni myšlení můžeme úzkost rozpoznat ve zvýšené intenzitě uvažování o negativních možnostech nebo katastrofických scénářích, neschopnosti soustředit se a snížené schopnosti se rozhodovat a řešit problémy.

Buďte trpěliví

Vypořádání se s úzkostí je proces, který vyžaduje čas a trpělivost. Důležité je neomezovat se na jedno řešení, ale najít kombinaci strategií, které nejlépe fungují pro vás. Pokud pociťujete úzkost pravidelně nebo zásadně ovlivňuje vaše každodenní fungování, vyhledání odborné pomoci je nejlepším krokem k podpoře vašeho duševního zdraví.

By Kristýna Šlajsová

Jsem firemní a poradenský psycholog a kouč. Pracuji s jednotlivci, týmy i celými firmami. Rozvíjím jednotlivce a pomáhám budovat a posilovat týmy, napomáhám s výběrem zaměstnanců prostřednictvím behaviorálně kompetenčního interview a psychodiagnostiky. Vycházím z přístupu integrativního a psychodynamického psychoterapeutického přístupu, koučování, mindfulness a neurověd.